DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online
 

Pgb: zo is het in Amsterdam geregeld

Een Pgb kan aangevraagd worden door het invullen en opsturen van een Pgb-plan. Let op, er is altijd eerst een Perspectiefplan nodig!

 

 

Hoe krijg ik (tot 18 jaar) of mijn kind specialistische jeugdhulp?

De ouder- en kindadviseur kijkt, samen met een collega én met de ouders of jongere wat de vraag is en welke hulp of ondersteuning precies nodig is. Soms kan het Ouder- en Kindteam dit zelf bieden, soms zoeken ouders of jongere deze hulp of ondersteuning zelf via www.jeugdpreventiewijzer.nl. Voor specialistische jeugdhulp is altijd een ingevuld en ondertekend Perspectiefplan nodig. Dit plan maken ouders of jongeren samen met de ouder- en kindadviseur. Door zorgvuldig te onderzoeken wat er aan de hand is en welke resultaten het gezin wil bereiken, wordt duidelijk welke hulp of ondersteuning precies nodig is. Het Ouder- en Kindteam maakt de ‘beschikking’ en regelt met ouders/ jongere de zorg.

 

Zorg in natura

De gemeente Amsterdam heeft specialistische jeugdhulp ingekocht. De ‘zorg in natura’ is (gratis) beschikbaar, als uit het Perspectiefplan blijkt dat specialistische jeugdzorg nodig is. Het overzicht van Zorg in natura (Zin) is te vinden via www.ikzoekjeugdhulp.nl.

 

Pgb-aanvraag

Soms willen ouders/jongere zelf specialistische zorg inkopen en regelen door de inzet van een Persoonsgebonden budget (Pgb). Een Pgb brengt een aantal verplichtingen met zich mee -bijvoorbeeld het voeren van een administratie- én een grote eigen verantwoordelijkheid bij het organiseren van de hulp. Zie hier 10 pgb vaardigheden en lees waar op wordt getoetst.
Om een Pgb aan te vragen, is allereerst een ingevuld en ondertekend Perspectiefplan nodig. In dat plan moet staan of specialistische jeugdhulp nodig is en welke hulp dat is. Daarna moet het Pgb plan, door ouders, volledig worden ingevuld en opgestuurd. De aanvraag wordt vervolgens uitgebreid getoetst door het Pgb team. De ouder- en kindadviseur kan bij al deze stappen ondersteunen, maar let op; de verantwoordelijkheid voor de Pgb aanvraag ligt bij ouders.

 

Bij het aanvragen van een VOG, voor de niet professionele zorgverlener(s) (anders dan ouders), kan dit (deels) vooringevulde VOG formulier worden gebruikt.

 

Wil je contact met het Pgb team? Stuur dan een e-mail naar: pgb@oktamsterdam.nl.