Voer een schoolnaam om de contactpersoon en het Ouder- en Kindteam te vinden die aan jouw school is verbonden.
De medewerkers van school spelen een grote rol bij het opgroeien van kinderen en jongeren. Docentenen professionals op school hebben zicht op alle kinderen en zien vaak als eerste als iets niet zo goedgaat. Zij hebben daarmee een belangrijke signaleringsfunctie.
De Ouder- en Kindteams zijn aan alle scholen verbonden via een contactpersoon. Samen met school kijken ouder- en kindadviseurs welke groepen leerlingen naar school gaan, waar zij behoefte aan hebben en hoe zij hierbij het beste kunnen worden ondersteund. Ouders en leerlingen kunnen direct contact opnemen met een Ouder- en Kindteam, zonder tussenkomst van school of huisarts.
Ouder- en Kindteams Amsterdam vindt het belangrijk dat iedereen makkelijk contact kan leggen.Daarom zijn we zichtbaar op de meeste scholen voor het schoolteam, leerlingen en ouders. Vaak is de ouder- en kindadviseur het eerste aanspreekpunt. Hij of zij maakt afspraken met school over de samenwerking en bereikbaarheid. Op veel scholen is de ouder- en kindadviseur of een medewerker van JGZ op vaste momenten aanwezig. Bijvoorbeeld voor overleg met school en/of afspraken met leerlingenen ouders.
De medewerkers van het Ouder- en Kindteam hebben een onafhankelijke positie. Zij maken geen deeluit van het schoolteam en registreren in een eigen systeem. Er is altijd overleg met leerlingen en ouders over de terugkoppeling naar school. Zo kunnen we snel samenwerken met school als dat nodig is. Medewerkers van Ouder- en Kindteams overleggen nooit met school zonder toestemming van jongerenen ouder(s). De vragen en de behoefte van ouders en leerlingen zijn leidend in ons werk. Samen met een medewerker van het Ouder- en Kindteam bepalen ze wat er nodig is.
Samen met het team van school kijkt Ouder- en Kindteams Amsterdam naar wat er speelt op school, de buurt waar de school zich bevindt en wat de behoefte is van de leerlingen en ouders. Ook andere netwerkpartners rond de school en in de wijk kunnen hier bij betrokken worden. Bijvoorbeeld een budgetadviseur van de buurtteams of kinder- of jongerenwerk. De ouder- en kindadviseur is altijd bereikbaar, beschikt over een brede kennis en expertise en werkt ineen multidisciplinair team. Hierdoor kan hij/zij veel zelf oppakken. Als het nodig is, betrekt hij of zij een collega erbij of overlegt met specialistische (jeugd)hulp. We werken veel samen met andere organisaties,zoals jongerenwerkers en buurtteams. Kennis en ervaring vanuit school gebruiken we om ouders en leerlingen de juiste ondersteuning te bieden. We streven naar een goede samenwerking tussen de jeugdigen, ouders en school en betrokken organisaties. De ouder- en kindadviseur en de internebegeleider/zorgcoördinator dragen samen zorg voor een goede verbinding tussen school en ouders.
De jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen van de Ouder- en Kindteams nodigen jeugdigen op hetprimair en voortgezet onderwijs uit voor een gezondheidsonderzoek. Op het primair onderwijs vindt dit onderzoek plaats als de kinderen rond de 5 en 9 of 10 jaar oud zijn. Op het voortgezet onderwijs gebeurt dit in overleg met school. Ook in- en uitstromers van het speciaal onderwijs en nieuwkomers in Amsterdam worden hiervoor uitgenodigd. Na toestemming van ouders kan school, voorafgaand aan deze onderzoeken, informatie over een leerling meegeven. Ook krijgt de school een terugkoppeling over de uitkomsten van het onderzoek. Op het voortgezet onderwijs vullen leerlingen meestal in het eerste of tweede jaar de digitale vragenlijst ‘Jij en Je gezondheid’ in. De antwoorden worden anoniem verwerkt in schoolgezondheidsprofielen. Deze profielen helpen scholen bij hun keuze voor preventieprogramma’s gericht op leefstijl en gezondheid. De adviseurs gezondheid en leefstijl van de GGD kunnen daarbij adviseren.
Als sprake is van veel ziekteverzuim bij een leerling, kan de jeugdarts worden betrokken. Die maakt gebruik van MAZL(*) .Deze interventie helpt voorkomen dat ziekteverzuim tot schooluitval leidt. De jeugdarts gaat in gesprek met de leerling en ouders en adviseert over hoe de leerling weer naar school kan. De jeugdarts kan ook de ouder- en kindadviseur en de jeugdpsycholoog betrekken.
Samen met de intern begeleider/ zorgcoördinator kan de medewerker van het Ouder- en Kindteam meedenken met leerkracht(en) en advies geven. Bijvoorbeeld om met een docent af te stemmen wat eenleerling nodig heeft in de klas. Of hoe de beste kan worden geboden zorg aan leerlingen met (chronische) ziekten en aandoeningen, gedragsproblemen, (ziekte)verzuim.
Medewerkers van het Ouder- en Kindteam ondersteunen en adviseren ook als leerlingen een probleem hebben. Denk aan pesten, somberheidsklachten, veiligheid en opgroeien in armoede. Of (online) gedrag, drugsgebruik, gezonde leefstijl en onmacht van ouders bij problemen. We kunnen dan meedenken over de juiste aanpak en voorlichting aan leerlingen en ouders. Is een training bijvoorbeeld de beste manier of kan de school beter een thema-avond organiseren? Bij vragen over gezondheid (zoals Covid-19), is de jeugdarts of jeugdverpleegkundige het aanspreekpunt.
Als een medewerker van een Ouder- en Kindteam een situatie signaleert die bedreigend is voor de veiligheid of gezondheid van een leerling, dan handelt hij of zij volgens de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
De professionals van het Ouder- en Kindteam volgen het gezond opgroeien van kinderen en jongerentot 18 jaar. Onze medewerkers zijn er voor alle ouders met vragen of zorgen over gezondheid, ontwikkeling, opgroeien en opvoeden. We organiseren informatiebijeenkomsten en bieden adviesgesprekken, trainingen op diverse gebieden en jeugdhulp. Als specialistische jeugdhulp nodig is, kunnen we adviseren over passende hulp. Ook jongeren kunnen bij ons terecht met vragen en problemen.
De professionals van het Ouder- en Kindteam werken oplossingsgericht en systeemgericht. De gekozen aanpak en methode hangt af van de vraag en behoefte van het gezin. Ondersteuning kan bestaan uit gesprekken op school of thuis. Ook bieden we begeleiding, workshops, trainingen, jeugdhulp of begeleiding door een jeugdpsycholoog. Samen met de betrokkenen maken we een plan. Onze ondersteuning is op maat: we doen wat nodig is. De leerling en ouder(s) staan bij ons altijd centraal. Leerlingen en ouders worden altijd op de hoogte gehouden over de samenwerking tussen medewerkersvan het Ouder- en Kindteam en school.
Ouder- en Kindteams Amsterdam biedt verschillende trainingen voor kinderen in de leeftijd 6-12 jaar. Bijvoorbeeld competentietrainingen, Rots en Water en Mindfulness. In overleg met de ouder- en kindadviseur kunnen de mogelijkheden worden besproken om deze trainingen op school te geven. Ook jongeren in de leeftijd 12-18 jaar kunnen bij ons terecht voor verschillende trainingen. Daarnaast organiseren de Ouder- en Kindteams in Amsterdam workshops en cursussen van Positief Opvoeden en Het Begin Bij Mij. Deze zijn toegankelijk voor alle ouders. Voor meer informatie en startdata vantrainingen met een open inschrijving kijk op oktamsterdam.nl/trainingen.
Medewerkers van Ouder- en Kindteams Amsterdam delen geen informatie met derden zonder toestemming van:
– Ouder(s), als het kind jonger is dan 12 jaar
– Ouder(s) én kind als het kind tussen de 12 en 16 jaar is
– Leerling, als hij of zij 16 jaar of ouder is
Tip: organiseer een startgesprek met ouders
Een startgesprek met ouders in bijzijn van een ouder- en kindadviseur, kan bijdragen aan een open entransparante samenwerking met ouders en de leerling. In dat gesprek worden afspraken tussen schoolen ouders gemaakt. Bijvoorbeeld over de communicatie tussen school en ouders. Het is belangrijk aan ouders te vragen of zij het goed vinden dat een medewerker van Ouder- en Kindteams Amsterdam bij het startgesprek aanwezig is.