direct contact

Wil jij hulp voor jezelf (tot 18 jaar) of voor jouw kind en is je wens om hier een persoonsgebonden budget (pgb) voor in te zetten?

Neem dan contact op met het Ouder- en Kindteam uit jouw buurt. Je kunt via de website vinden welk team dit is.

 

  • Je wordt gekoppeld aan een Ouder- en Kindadviseur en deze gaat samen met jou de hulpvraag verkennen.
  • De  Ouder- en Kindadviseur brengt met jullie hele gezin de situatie breed in kaart en stelt samen passende resultaten op. Er wordt gekeken naar de eigen mogelijkheden van het gezin/netwerk, hulpbronnen, mogelijkheden in de wijk en preventief aanbod (oa trainingen).

 

Aanvullende Jeugdhulp

Wanneer blijkt dat er meer nodig is, wordt er een verwijzing voor Aanvullende Jeugdhulp gegeven. De gemeente heeft aanbieders ingekocht die de juiste zorg aan jou of jouw kind kunnen bieden.

 

Blijkt dit (op basis van onderbouwde, geldige redenen) niet passend, dan wordt de mogelijkheid voor een pgb onderzocht. De Ouder- en Kindadviseur betrekt een pgb specialist en organiseert met jullie een multidisciplinair overleg (MDO).

 

Persoonsgebonden budget

De pgb specialist beoordeelt de motivatie voor een pgb en toetst de vaardigheden (van de pgb beheerder) die nodig zijn om een pgb te beheren.

 

Let op; het beheer en de verantwoordelijkheid van een pgb ligt volledig bij de ouders/gezagsdragers van de jongere. Het brengt verplichtingen met zich mee; zoals het doen van de aanvraag, het zelf zoeken van een passende aanbieder, het maken van afspraken met en aansturen van de aanbieder en het voeren van (financiële) administratie.

 

Lukt het niet om het pgb zelf  te beheren? Iemand anders, die betrokken is bij het gezin, kanhet beheer ook (deels) doen. De pgb specialist zal met jullie hierover in gesprek gaan. 

 

Vind hier meer informatie over de 10 pgb vaardigheden en lees waarop wordt getoetst.

 

Aanvragen 

Is de motivatie voor een pgb kloppend, dan krijg je van de pgb specialist, na het MDO, een pgb-plan. Dit is het moment waarop je op zoek gaat naar een passende aanbieder, die aan de wettelijke eisen voldoet. Het plan vul je volledig in en mail je naar de betrokken pgb specialist.

 

De pgb specialist bespreekt het pgb plan met jullie en beoordeelt de aanbieder op kwaliteit en doelmatigheid. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn (zoals VOG’s, evaluatieverslagen, etc.), dan wordt hier naar gevraagd.

 

Pgb besluit 

Een besluit bevat een toekenning of een afwijzing.

  • Bij toekenning: jullie ontvangen het Perspectiefplan met het besluit, een brief van de gemeente met de tarieven en uitleg over het vervolg en een brief van de SVB voor het pgb account.
  • Bij afwijzing: jullie ontvangen het Perspectiefplan met negatief besluit en een brief van de gemeente. De Ouder- en Kindadviseur kijkt met jullie verder naar andere mogelijkheden.

 

Afloop beschikking 

Loopt je beschikking af en wil je opnieuw een beroep doen op Jeugdhulp, neem dan tijdig (uiterlijk 8 weken vóór de eindedatum van de beschikking) contact op met de Ouder- en Kindadviseur uit jouw wijk.

 

Infographic

Klik hier voor een infographic van bovenstaande uitleg.

 

Let op!

Start nooit met de inzet van zorg, zonder dat de pgb aanvraag is gedaan en er een officieel besluit is genomen door het pgb team. Zonder officiële toekenning is er geen garantie op een beschikking en is inzet van zorg altijd op eigen risico en eigen financiële middelen. Er wordt niet met terugwerkende kracht beschikt voor zorg die al is ingezet.

 

VOG aanvragen

 

Bij het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) voor de niet professionele zorgverlener(s), kan dit (deels) vooringevulde VOG formulier worden gebruikt.

VOG formulier

Gemeente Amsterdam

 

Meer informatie over de voorwaarden van een pgb, zie de website van de gemeente