Hoe vraag je hulp als kind? Als je je herkent in deze vragen, is het belangrijk om erover te praten en er een oplossing voor te vinden. Misschien heb je hier hulp bij nodig, en dat is heel normaal. Thirza werkt bij het Ouder- en Kindteams Amsterdam en vertelt je wat je kunt doen.
Wat kan Thirza (of iemand anders uit haar team) voor mij doen?
“Wij kunnen je helpen als je je eenzaam voelt, niet lekker in je vel zit, thuis (vaak) ruzie hebt, onzeker bent, last hebt van faalangst of gepest wordt. Maar ook als je ouders gescheiden zijn en je dat lastig vindt, als je bang bent voor iets of iemand of als je in een onveilige situatie zit. Waar je ook mee zit, wij kunnen je helpen.”
Ik zit ergens mee. Wat nu?
“Praat erover. Blijf er niet mee rondlopen. Vertel iemand die je vertrouwt wat er aan de hand is. Een leraar op school, je ouders, een ander familielid, een vriendje of vriendinnetje; alles is goed. Als je het aan niemand vertelt, wordt het probleem groter in je hoofd en ga je je steeds slechter voelen. In sommige situaties kan het zelfs onveilig worden. Spreek het hardop uit, dat is het allerbelangrijkste.”
En als ik het spannend vind om erover te praten?
“Dat is heel normaal. Het is altijd spannend om te praten over iets wat je dwarszit. Als je er met iemand over praat, sta je er niet meer alleen voor. Dan kunnen anderen je helpen. Als je écht niet durft te praten met iemand die je kent, kun je via de Kindertelefoon anoniem tips en advies vragen. Je kunt de vrijwilligers bellen, of met ze chatten via de website. Zo kun je in ieder geval je verhaal kwijt, dat lucht op. De vrijwilligers van de Kindertelefoon geven je advies over wat je daarna kunt doen.”
Ik word gepest. Hoe stop ik dat?
“Wat vervelend dat je gepest wordt. Wij kunnen je helpen om er iets aan te doen. Vorig jaar heb ik een meisje geholpen dat gepest werd. Ze durfde in de klas bijna niets te zeggen en liep met haar hoofd naar beneden gebogen. Daardoor was ze een ‘makkelijk’ slachtoffer, want pesters zijn gevoelig voor kinderen die onzeker zijn. We hebben geoefend met rechtop lopen. Ook heb ik haar geleerd om luider te praten, door haar stem aan te sturen vanuit haar buik. Daarna ging het heel snel beter met haar. Het pesten stopte, ze bloeide op in de klas en ze durfde het te zeggen als ze iets niet leuk vond. Daar kunnen we jou ook bij helpen. Soms werkt het heel goed om een vecht- of verdedigingssport te gaan doen. Niet om iemand in elkaar te slaan, maar om sterker in je schoenen te staan en meer zelfvertrouwen te krijgen.”
Er is thuis iets vervelends gebeurd. Met wie kan ik het erover hebben?
“Dat is heel naar. Je bent niet de enige, dit gebeurt ook in sommige andere gezinnen. Wat het ook is, het is heel belangrijk dat je erover praat. Thuis hoort een veilige plek te zijn. Als dat niet zo is, moet er iets veranderen. Vertel iemand die je vertrouwt wat er gebeurd is. Een leraar, een tante of oom, een buurvrouw, de vertrouwenspersoon op school, (de ouders van) een vriendje of vriendinnetje; er is altijd wel iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt. Als het bij ons terecht komt, maken we een plan om het samen met je ouders/verzorgers op te lossen.”
Ik wil graag in contact komen met het Ouder- en Kindteam. Hoe doe ik dat?
Als je jonger dan 12 jaar bent, hebben we toestemming van je ouders nodig om je te helpen. Als je contact met ons wil opnemen, vraag je een van je ouders om met jou naar het Ouder- en Kindteam bij jou in de wijk te gaan. Vind je het lastig om met je ouders te praten? Dan kun je je verhaal vertellen aan je leraar of lerares. De leraar aan wie je jouw verhaal vertelt, neemt contact op met je ouders en met ons. Alles gaat altijd in overleg: we maken samen een plan om jou (of jullie als familie) te ondersteunen. Wij vinden nooit iets raar en begrijpen je altijd.”