Toen Raymond begon als ouder- en kindadviseur, moesten de buurtteams nog opstarten, maar ze werden wel aangekondigd als een relevante samenwerkingspartner. Raymond en Casper werken allebei in Amsterdam Nieuw-West. Hier werd gekozen voor vier contactpersonen. Zowel bij het Ouder- en Kindteam als bij Buurtteam Amsterdam Nieuw-West zijn er twee mensen die vooral werken als aanspreekpunt: ze zorgen voor korte lijntjes tussen beide organisaties.
‘Bij OKT hebben wij allemaal de algemene functie van ouder- en kindadviseur. De medewerkers van het buurtteam zijn generalist en hebben daarnaast elk een aandachtsgebied. Het buurtteam werkt casusgericht en levert maatwerk. In het begin wisten mijn collega’s nog niet zo goed waar ze het buurtteam voor konden inzetten. Ondertussen is het voor iedereen helder hoe breed inzetbaar onze collega’s van het buurtteam zijn.’ (Raymond)
Fysieke aanwezigheid
Raymond en Casper houden een vierwekelijks overlegmoment en sluiten aan bij elkaars casuïstiekoverleg. Ze hebben vooralsnog geen casus samen opgepakt. Maar de mannen weten elkaar goed te vinden. Bij simpele vragen tussendoor sturen ze elkaar een appje. De gouden sleutel voor een vlotte samenwerking is volgens hen fysieke aanwezigheid. Als je elkaars gezicht en expertise kent, wordt het zoveel makkelijker om elkaar in te schakelen.
‘Als ik hoor dat een collega van een partnerorganisatie niet reageert, is mijn eerste advies: zorg voor persoonlijk contact. Zoek elkaar op of pleeg even een telefoontje. Een kort, zakelijk mailtje mag dan wel professioneel lijken, het is ook onpersoonlijk en daardoor vrijblijvend.’ (Casper)
Op zoek naar hele plaatje
Samen wordt het eenvoudiger om breed te kijken naar wat er speelt in het gezin en verder dan de eerste zorgvraag te kijken. Zo krijgen ouder- en kindadviseurs op scholen vaak de vraag van ouders om te helpen bij de aanvraag van toeslagen, een klusje dat medewerkers van het buurtteam vaak in een halfuurtje weten te tackelen. Maar de grote vraag mag niet overgeslagen worden: wat is het onderliggende probleem en wat is de omvang daarvan?
‘In Slotervaart worstelen veel gezinnen met armoedeproblematiek. De stress hieromheen beïnvloedt opvoedingsvaardigheden. Het is belangrijk om breed te kijken.’ (Raymond)
Brede intake
Casper houdt zich als generalist in het buurtteam bezig met alle leefgebieden, van financiële vragen tot vragen over huiselijke relaties. Een brede intake is hiervoor van essentieel belang. Hoe gaat het op dit moment? Op welke leefgebieden spelen er problemen en hoe beïnvloeden die elkaar? De opzet is om het verhaal en de voorgeschiedenis van de Amsterdammers zo compleet en helder mogelijk te krijgen. Anders kan je ervan uitgaan dat het gezin twee weken later terugkomt met een andere hulpvraag.
‘Het is niet onze taak om brandjes te blussen, we willen voorkomen dat er brand ontstaat. Uiteraard kan je niet alles weten en doen, samenwerking is onmisbaar als je integraal werkt. Toen ik met deze functie begon, wilde ik veel zelf doen. Maar al snel leerde ik hoe belangrijk het is om constant te schakelen met partners, de ouder- en kindadviseurs en jeugdverpleegkundigen, het consultatiebureau, etc.’ (Casper)
Inloopspreekuren
De laagdrempelige inloopspreekuren in de wijk, in buurthuizen en andere plekken die de bewoners goed kennen, worden bemand door collega’s uit verschillende organisaties. Naast een ouder- en kindadviseur en een buurtteam-generalist, zijn ook een sociaal raadsman, een vrijwilliger, een WPI-professional en een collega van Veilig Haven aanwezig. De samenstelling van het team verschilt per wijk. Voor de bewoners liggen er meerdere flyers met informatie over hulp en ondersteuning bij uitdagingen die ze ervaren.
‘We leren veel van elkaars werk: wat we doen, welke vragen we oppakken. Dat zorgt voor een beter verwachtingsmanagement. Wij willen elke drie maanden evalueren of de juiste mensen aanwezig zijn op het inloopspreekuur, en of we ons echt richten op de thema’s die spelen in de wijk.’ (Casper)
Halfjaarlijkse brunch
Elk halfjaar organiseren het Ouder- en Kindteam en Buurtteam Amsterdam Nieuw-West een gezamenlijke brunch. Beide organisaties nemen afwisselend de organisatie op zich en de data worden ruim van tevoren gedeeld met alle collega’s. Telkens weer is het een evenement dat barst van de gezelligheid. Veel collega’s blijven na afloop nog lang hangen.
‘Je leert elkaar steeds beter kennen. We bespreken ook ontwikkelingen in het vakgebied en evalueren onze samenwerking. Ook inventariseren we de vragen die er zijn en we bekijken met elkaar waar we tegenaan lopen.’ (Raymond)
Vindbaar en herkenbaar
In het ideale plaatje van Raymond en Casper delen ze een kantoor in hetzelfde pand. Met enige jaloezie kijken ze naar hoe in andere gemeentes afdelingen en organisaties bij elkaar gebracht zijn. Uiteraard is het belangrijk om vindbaar te zijn voor bewoners in de wijk, maar hoe mooi zou een gemeenschappelijk hoofdkantoor zijn?
‘We hebben een stedelijk samenwerkingsverband dat zich richt op het uniform maken van de hulpverlening. Als een Amsterdammer verhuist, kan hij idealiter in elke wijk hetzelfde verwachten.’ (Casper)
Zelf doen én samen
In andere gemeentes hebben vergelijkbare organisaties nog meer een regierol. Toen Casper elders in de jeugdverlening werkte, zette hij als teamleider andere mensen aan het werk en checkte hij of het werk gebeurde. Nu doet hij veel meer zelf het uitvoerende werk. Dat geldt ook voor Raymond. Casper en Raymond liggen qua leeftijd niet ver uit elkaar en herkennen zichzelf in de ander. Hun insteek is dezelfde: laten we overleggen en kijken wat we kunnen betekenen. Ze voelen geen drempel om elkaar te bellen en leggen allebei vlot contact. Ze zien de grote voordelen van samenwerken in plaats van overdragen. Zeker met de lange wachtlijsten in de jeugdzorg, is het fijn dat lokale teams snel kunnen opstarten.
‘Als je samenwerkt in plaats van overdraagt, is de kans kleiner dat vragen blijven liggen of een gezin dat hulp nodig heeft van de radar verdwijnt. Met een volle caseload kan het verleidelijk zijn om een casus snel af te sluiten of over te dragen. Maar op de langere termijn is een goede samenwerking juist tijdbesparend.’ (Raymond)