direct contact

Samen bieden we de beste ondersteuning

Nadia el Messaoudi is Buurtteammedewerker in Amsterdam-West. Nirmala Ettink werkt als ouder- en kindadviseur. Beide vrouwen slaan sinds september als duo de handen ineen om de alleenstaande moeder Flo en haar twee kinderen de beste ondersteuning te bieden. De resultaten van deze nauwe samenwerking zijn voelbaar. Flo en haar kinderen zitten een paar maanden later al veel beter in hun vel.

 

Kiezen voor vrijwillige hulpverlening

Flo woont met haar twee kinderen, een zoon van tien en een dochter van acht, in Amsterdam-West. Jarenlang werd ze ambulante begeleid door Cordaan. Toen deze hulp verdween, viel Flo in een gat. Er ontstonden meerdere problemen: in de opvoeding van haar zoon en dochter, financiële zorgen, gezondheids- en mentale problemen. Flo leefde steeds meer teruggetrokken. In juni trok de oude school van de kinderen aan de bel. Veilig Thuis werd betrokken.

‘Ik kreeg de keuze: Jeugdbescherming zou worden ingeschakeld of ik startte een vrijwillig traject met het OKT. Ik koos voor het laatste. Bij Nirmala en haar collega Janne voel ik me veilig en fijn. Zij hebben in september ook Nadia erbij gehaald. Deze drie vrouwen zijn my angels, ik voel me blessed.’ (Flo)
 

Meerdere problemen tegelijk

De Ouder- en Kindteams helpen Amsterdamse gezinnen met vragen over opvoeden en opgroeien en de Buurtteams helpen volwassenen met vragen over bestaanszekerheid. Bij veel gezinnen spelen meerdere problematieken en zal het verhelpen van het ene probleem ook helpen om andere problemen aan te pakken. Nadia en Nirmala zien in het gezin van Flo hoe goed het werkt om de hulp en ondersteuning samen te dragen. Ze leerden elkaar kennen toen Nadia in april aansluit bij het casuïstiekoverleg van het OKT.

‘Als je elkaars gezicht kent en weet wat de ander doet, wordt het makkelijk om samen te werken zonder werk op elkaar af te schuiven. Nirmala en haar collega’s weten me goed te vinden bij vragen rond bestaanszekerheid of veiligheid.’ (Nadia)
 

Wie pakt wat op?

Nirmala en haar collega Janne sluiten aan bij de gesprekken op school en Janne hielp ook met het kinderfeestje voor de jarige dochter van Flo. Nadia heeft contact met de budgethouder en biedt ondersteuning bij het beheren van schulden en andere administratie. Janne vroeg een sportfonds aan voor de kinderen en regelde via de stichting Sina dat er meubels voor hen kwamen. Nadia benaderde het Fonds Bijzondere Noden voor een nieuwe koelkast, fornuis en gordijnen. De kinderen maakten een nieuwe start op een andere school. Ook komt Flo regelmatig naar het administratiesalon van het Buurtteam, waar ze hulp kan vragen bij een moeilijke brief.

‘We gingen snel samen op huisbezoek bij Flo, dat was waardevol. Nadia heeft contact met de budgethouder. Ook bespraken we samen met Flo waarom het niet werkte met de specialistische jeugdhulpverlening die aan huis kwam. Blijkbaar kwam die op onhandige, drukke momenten langs en sprak amper met de kinderen. Voor Flo is een goede planning juist zo belangrijk: beide kinderen op tijd naar school of de sporttraining, de zoon ’s avonds op tijd thuiskrijgen etc.’ (Nirmala)
 

Veiliger gevoel door gordijnen

Afspraken rond samenwerkingen en doelen voor Flo worden vastgelegd maar in de praktijk komt de goede samenwerking vooral neer op goed praten, aanvoelen wat er nodig is en slimme oplossingen zoeken. De buurman die in zijn raam aan de overkant een sigaretje stond te roken, triggerde veel angsten bij Flor. Hij deed op zich niets mis, maar Flo heeft veel nare ervaringen met mannen gehad in haar leven.

‘Naast goede traumabegeleiding is Flo ook gebaat bij praktische hulp. Binnenkort krijgt ze de gordijnen. Daardoor zal ze zich ’s ochtends veiliger voelen. Dan wordt het makkelijker om de kinderen op tijd naar school te brengen.’ (Nirmala)
 

Veel waardering en vertrouwen

Nadia observeerde al bij het eerste huisbezoek hoe Nirmala op een hele warme en toegankelijke manier contact maakt. Nirmala waardeert Nadia’s directe manier van communiceren: Nadia benoemt wat er speelt en wat er nodig is. Ze kan zich ook vanuit haar eigen moederschap inleven in waar Flo mee worstelt. Flo’s leven is compleet veranderd met Nadia, Nirmala en ook Janna in haar leven.

‘Ik heb geen familie in Nederland, de vader van mijn kinderen woont in Amerika. Een paar maanden geleden had ik zoveel aan mijn hoofd, ik kon er niet over praten. Tien jaar lang heb ik slecht geslapen. Nu voel ik me veel blijer en sterker. De vrouwen helpen me enorm. Ze leren me ook om de regie te pakken over mijn eigen leven. Je voelt dat deze vrouwen vanuit hun hart mensen willen helpen.’ (Flo)
 

Intrinsieke motivatie en samen koken

Nadia vertelt hoe haar geloof haar inspireert om dit werk met veel liefde te doen. Nirmala vertelt dat beide organisaties cultuursensitief werken: er is aandacht voor diversiteit en representatie in de wijken. En Flo zelf?

‘Ik ga naar meerdere locaties van de Buurtteam. Op donderdag kookt een Marokkaanse vriendin in de Horizon, op vrijdag help ik vaak mijn Surinaamse vriendin met koken in De Tagerijn.

 

 

Nadia, Nirmala en Janne (rechts) met een bos bloemen van Flo