direct contact

Faalangstreductietraining Bibbers de baas (9-12 jaar)

In de klas de beurt krijgen, een toets maken voor het eerst naar een nieuwe sport, met de klas op kamp: sommige kinderen krijgen de bibbers als ze er alleen al aan denken. Het roept spanning op en angst om te falen. De faalangsttraining Je bibbers de baas leert kinderen om te gaan met hun angst. Bij deze training ligt de focus op (faal) angst in de schoolse situatie.

 

Voor wie? 

De training is bedoeld voor jongens en meiden met faalangst uit de bovenbouw van het basisonderwijs (9-12 jaar).  

 

Doel

De training Je bibbers de baas leert kinderen verschillende vaardigheden waardoor zij kunnen omgaan met angst en hun faalangst afneemt. Ouders en leerkrachten zijn betrokken bij dit proces van leren en veranderen.

 

Hoe doen we dat?

Voordat de training begint, is er een startgesprek met ouders en kind. Dan wordt gekeken naar wat het kind wil leren en of de training daarvoor geschikt is. De groep bestaat uit 6-8 kinderen. We leren van en met elkaar.      

 

In acht groepsbijeenkomsten van 1,5 uur oefenen de kinderen met vaardigheden en technieken die hen helpen omgaan met faalangstige gevoelens. De oefeningen gaan over het herkennen van gevoelens en lichamelijke reacties (spanning en ontspanning). En de rol van (helpende) gedachten hierbij. Ook is er aandacht voor sociale vaardigheden zoals “nee” zeggen en voor jezelf opkomen. 

 

Voor ouders wordt ook een ouder bijeenkomst gehouden. Hierin wordt het programma toegelicht en ouders leren hoe zij kunnen bijdragen aan het verminderen van faalangst bij hun kind. Belangrijk is dat het kind ook buiten de training oefent met wat hij of zij in de training leert. Ouders kunnen hun kind ondersteunen en stimuleren om de huiswerkopdrachten te maken. Ook de leerkracht heeft een belangrijke rol om het kind te ondersteunen met oefenen van de nieuw aangeleerde vaardigheden op school.

 

Kosten?

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Bibbers de Baas is een faalangsttraining voor als je het op school, tijdens het sporten of in contact met anderen zo spannend vindt dat je dingen minder goed doet dan je kunt, dingen niet meer durft of je niet lekker voelt.

Waarom?
Faalangst kan voorkomen wanneer je iets goed wilt of moet doen, zoals het maken van een toets, het geven van een spreekbeurt of het meedoen aan een sportwedstrijd. Ieder kind vindt dit spannend, maar wanneer je last hebt van faalangst is deze spanning zo hoog dat het je soms niet meer lukt. Het kan zijn dat je dagen van tevoren al buikpijn hebt en dat je lagere cijfers haalt dan je eigenlijk kunt. Als dit lang blijft doorgaan, kan het zijn dat je je bijvoorbeeld onzeker, somber of angstig gaat voelen. In de training ga je op een leuke manier oefenen met situaties die je spannend vindt en leer je hoe je jouw bibbers de baas kunt zijn in dit soort situaties.

Voor wie?
Kinderen van 10 tot en met 12 jaar in groep 7 en 8.

Wat doen we?
Tijdens de training leren en oefenen we met:
• dat je gedachten en gevoelens met elkaar te maken hebben
• lichaamsseintjes te herkennen
• hoe je kunt ontspannen
• hoe je gedachten van invloed zijn op je gedrag
• hoe je angsten kunt aanpakken

Wie en Waar
De training wordt gegeven door de ouder en kindadviseur Marina Tavoosi, stagiaire Melanie Diepeveen en jeugdpsycholoog Alette Abraham van het Ouder- en Kindteam Bos&Lommer.

Wanneer
8x op de woensdagmiddag van 2 tot half 4. We starten bij voldoende aanmeldingen.

Aanmelden
Als je je wilt aanmelden, kun je contact opnemen met Alette Abraham telefonisch via 06 18 52 29 54 of per mail a.abraham@oktamsterdam.nl


U kunt zich voor deze training niet meer inschrijven.