direct contact

Het is belangrijk dat je je thuis veilig voelt. Soms zijn er problemen thuis die ruzies veroorzaken. Dan kunnen mensen elkaar pijn doen. Door expres geen aandacht aan je te geven, gemene dingen te zeggen, maar ook door te slaan, schoppen of aan je te zitten terwijl je dat niet wilt. Zit jij in deze situatie? Lees hier wat je kunt doen.

Is er spoed? Bel 112. 

Als er nu gevaar is, moet je snel handelen. Bel 112 als iemand in gevaar is en je direct hulp nodig hebt. De politie kan dan komen om te helpen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk veilig te zijn. Bij twijfel kun je gewoon 112 bellen. Bij 112 weten ze precies wanneer ze politie of andere hulpverleners langs moeten sturen. 

 

Wat als je denkt dat iemand niet veilig is thuis?

Als je denkt dat iemand pijn wordt gedaan, maar het is niet direct gevaarlijk, kun je dit melden. In Nederland kun je bellen of chatten met Veilig Thuis. Zij luisteren naar je en geven advies. Het nummer is 0800-2000 en is altijd bereikbaar. Je hoeft je naam niet te zeggen als je dat niet wilt.

 

Wat als je zelf in een onveilige situatie zit?

Als je zelf pijn wordt gedaan of je voelt je niet veilig, is het heel belangrijk om hulp te zoeken. Je kunt ook naar Veilig Thuis bellen of chatten. Ze kunnen je helpen om een veilige plek te vinden. Je mag ook praten met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid, leraar of een dokter.

 

De Ouder- en Kindteams kunnen jou helpen

In Amsterdam zijn er Ouder- en Kindteams. Zij zijn er om gezinnen te ondersteunen. Als je problemen hebt thuis, kunnen zij je ook helpen. Ze kunnen advies geven over wat je kunt doen. Ze helpen ook met het vinden van de juiste hulp.

 

Het is heel belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Er zijn mensen die je willen helpen om veilig te zijn. Het is goed om te praten en hulp te zoeken als je problemen hebt. Veiligheid thuis is een recht voor iedereen.

 

Waar kun je óók terecht:

Mail, bel of maak een afspraak met Ouder- en Kindteams:

Zoek een team bij jou in de buurt