direct contact

Bij Ouder- en Kindteams bieden we trainingen aan. Er zijn trainingen voor ouders en verzorgers: zo kun je de rust terug vinden bij het opvoeden of tips krijgen als het even niet lekker gaat. Ook zijn er trainingen voor kinderen en jongeren: denk hierbij aan mindulnesstrainingen, weerbaarheidstrainingen of faalangsttrainingen. Hieronder kun je zien welke trainingen er zijn, voor wie het is en waar het over gaat. 

Trainingen voor ouders en verzorgers

 

Mindful ouderschap

Heb je ook wel eens last van stress bij de opvoeding? Zou je meer geduld willen hebben met je kind? Levert jouw lange to-do lijst spanning op in je gezin? En lukt het je daardoor niet goed om optimaal van je kind te genieten? De training Mindful Parenting leert ouders om minder stress in de opvoeding te ervaren en de relatie met hun kind te verbeteren. Door middel van Mindfulness technieken krijg je meer aandacht voor wat er in het hier en nu gebeurt en hoe je jouw kind meer bewuste aandacht kan geven.

De cursus is er voor alle opvoeders

 

Positief opvoeden / Triple P

De cursus Positief Opvoeden is er voor ouders die geïnteresseerd zijn in manieren om kinderen op een positieve wijze te stimuleren. En voor ouders die het gedrag van hun kind of de manier van omgaan met elkaar thuis willen veranderen. Dat het weer gezellig wordt thuis! Je krijgt inzicht in het gedrag van je kind, in jouw manier van opvoeden en hoe je gedrag kunt stimuleren of accepteren.

Deze training is er voor ouders met:

kinderen van 2 tot 12 jaar

tieners

tieners: workshops over emoties, zelfredzaamheid, meewerken, minder ruzies

Ook online te volgen, zie onderaan deze pagina.

 

Positief opvoeden en scheidingen

Een scheiding brengt veranderingen en vaak onzekerheden en spanningen met zich mee. Zowel voor de ouders als voor de kinderen. Hoe ondersteun je je kind hier zo goed mogelijk in? Hoe geef je -samen met je ex-partner- de opvoeding vorm? Voor wie? De cursus Opvoeden en Scheiding is voor ouders die gescheiden of uit elkaar zijn en problemen ervaren als gevolg van deze scheiding. Dit maakt het gezamenlijk opvoeden lastig. Beide ouders kunnen de cursus volgen, maar zitten niet bij elkaar in de groep.

Deze training is er voor ouders die scheiden

 

Peuter in zicht

Een peuter ontwikkelt zich razendsnel. Door de vele veranderingen gaat het er thuis soms stormachtig aan toe. We helpen je bij de ontwikkeling van je peuter. Wat doe je als je peuter een driftbui heeft? Niet wil eten? Niet wil luisteren? Andere kinderen slaat? Alle ouders van peuters kunnen voor deze en andere vragen komen te staan. Het doel is om de opvoedingsvaardigheden van ouders te vergroten. Het gaat hierbij om de vaardigheden steunen, stimuleren en sturen in de dagelijkse opvoedsituatie

Deze training is er voor ouders met een peuter

 

Het begint bij mij (positief ouderschap)

Deze training gaat uit van je kracht als ouder en geeft je inzicht in je eigen opvoedstijl. Door stil te staan bij je eigen opvoeding en ervaringen als kind, krijg je inzicht in jouw rol als ouder nu. Ben je eigenlijk de ouder die je graag zou willen zijn voor je kind(eren)? Wat betekent het om ouder te zijn in deze tijd? Door je als ouder bewust te worden van jouw eigen opvoeding, waarden, normen en idealen wordt duidelijk wat voor jou belangrijk is in de opvoeding. Hoe begrijpen mijn kind en ik elkaar beter en kan ik overbrengen wat ik belangrijk vind? Deze reis maak je samen met andere ouders. Na afloop houden de ouders contact met elkaar.

Deze training is voor ouders en opvoeders van kinderen van 0 tot 18 jaar

 

Trainingen voor kinderen  

Rots en watertraining (weerbaarheidstraining)

In de weerbaarheidstraining Rots en Water leer je je eigen grenzen herkennen. Je leert hoe je voor jezelf kunt opkomen, en wanneer het beter is om je ergens bij neer te leggen. Het is niet altijd makkelijk om je eigen grenzen aan te geven en tegelijk die van anderen te respecteren. De Rots en Watertraining leert je bewust te worden, steeds heb je keuze: stevig en zelfverzekerd zijn als een rots – of juist mee geven als water.

Deze training is er voor kinderen:

In de groepen 3 t/m 5

In de groepen 6 t/m 8

In het Voortgezet Onderwijs (jongens en meiden apart)

 

Competentietraining (sociale vaardigheden)

Met een Competentietraining van Ouder- en Kindteams leert jouw kind prettig om te gaan met andere kinderen. Op een manier die bij het kind past. Hij of zij ontdekt bijvoorbeeld hoe je aardig kan zijn, zonder over je heen te laten lopen. Ook leert het kind om te gaan met pestgedrag en om voor zichzelf op te komen, zonder ruzie te krijgen.

Deze training is er voor:

kinderen van 6 tot 9 jaar
kinderen van 10 tot 12 jaar
kinderen/jongeren van 12+

 

Leer te durven / Bibbers de baas (tegen (faal)angst)

De training leert kinderen verschillende vaardigheden waardoor zij kunnen omgaan met angst en hun (faal)angst afneemt. In de klas de beurt krijgen, voor het eerst naar een nieuwe sport, met de klas op kamp: sommige kinderen krijgen de bibbers als ze er alleen al aan denken. Het roept spanning op en angst om te falen. De faalangsttraining Je bibbers de baas leert kinderen om te gaan met hun angst.

Deze training is er voor:

Bibbers de baas: kinderen van 9 tot 12 jaar

Leer te durven: kinderen van 8 tot 12 jaar

 

Mindfulness (hulp bij aandacht en concentratie)

Kinderen en jongeren hebben het druk met alles wat er voortdurend op hen af komt. Ze staan aldoor “aan”! Hoe kunnen ze zelf zorgen dat ze een adempauze nemen, waardoor ze de rust vinden om verder te gaan? De Mindfulnesstraining laat kinderen ervaren wat er gebeurt als ze meer aanwezig zijn bij wat ze op dat moment aan het doen zijn. Door stil te staan bij hun gevoelens, helpt het om zelf rustiger te worden en meer grip op de emoties te krijgen. De rust in het hoofd vergroot het concentratievermogen. Daarnaast groeit het zelfvertrouwen en gaan kinderen en jongeren lekkerder in hun vel zitten.

Deze training is er voor:

kinderen van 8 tot 12 jaar

kinderen/jongeren van 12 tot 18 jaar

 

 

Online trainingen

De meeste trainingen zijn op locatie van Ouder- en Kindteams of op een andere locatie in de wijk. Wil je liever vanaf je computer trainingen volgen? Dat kan! Ouder- en Kindteams werkt samen met Triple P en biedt trainingen aan die je online kunt volgen. 

 

De cursus Postief Opvoeden Online biedt één jaar lang onbeperkt toegang tot 17 concrete opvoedstrategieën en vaardigheden die je in je eigen tempo kunt volgen. Je bent niet gebonden aan een groep en vaste data. Deze cursus kun je volgen in het Engels, Nederlands en Arabisch. Deze cursus is er voor ouders en verzorgers van kinderen tot 12 jaar.

 

De cursus Positief Opvoeden Tieners Online biedt één jaar lang onbeperkt toegang tot 15 concrete opvoedstrategieën en vaardigheden speciaal voor ouders en verzorgers met tieners. Je bent niet gebonden aan een groep en vaste data. Deze cursus kun je volgen in het Engels, Nederlands en Arabisch. 

 

De cursus Fear-Less Online is een Engelstalige cursus die één jaar lang onbeperkt toegang biedt tot concrete opvoedstrategieën en vaardigheden.